Jeg føler jeg flyver
I lære som guldsmed faldt Anja ned af en kældertrappe og slog sig bevidstløs. Efter ulykken blev hun sygemeldt med smerter og gled ud af uddannelsen. Med støtte fra Incita fandt Anja dog en ny læreplads og er nu tilbage på uddannelsen.
 
27-årige Anja er kreativ. Hun har blandt andet taget kurser i keramik, grafik, litografi, croquis tegning og smykkedesign. Det med smykkerne var særlig spændende, og Anja søgte ind på Teknisk skole for at blive guldsmed. Uddannelsen som guldsmed veksler mellem undervisning og mesterlære på værksted. Det sværeste er at finde lærepladser, for dem er rift om. Det lykkedes dog for Anja, og i anden praktikperiode skiftede Anja til en læreplads med beliggenhed i det centrale København.

Bevidstløs i 50 minutter
3 måneder inde i læretiden på den nye læreplads faldt Anja ned ad en trappe og landede hårdt på et cementgulv. Hun var bevidstløs i 50 minutter og blev hentet i ambulance. Herefter blev hun sygemeldt med et brækket haleben. Da hun en måned senere vendte tilbage,
måtte hun stoppe på grund af smerter. Så prøvede hun igen og stoppede igen. I alt vendte hun tilbage tre gange, men med et brækket haleben og to vredede ryghvirvler var kroppen ikke den samme.
Arbejdsgiveren og Anja blev enige om en gensidig opsigelse, og herefter gik hun sygemeldt. I denne periode blev Anja modløs og ramt af en depression, for hvad skulle hun nu bruge resten af sit liv på?

- Jeg har altid arbejdet meget, og jeg vil så gerne det, jeg laver. Men hvorfor skulle nogen tage mig, hvis jeg ikke kan klare det og færdiggøre min uddannelse på grund af skaden? Der er mange, der vil være guldsmed, siger Anja.

Henvisertvang
Efter et par måneder som sygemeldt blev Anja henvist til Incita. Hos Incita deltog Anja i holdtræning med en fysioterapeut, og brugte Incitas træningscenter til at genoptræne sin ryg med et program, som hun fik lavet i samarbejde med hendes egen fysioterapeut. Samtidig fik hun coaching i at få afklaret, om hun skulle være guldsmed eller noget andet. Hun kontaktede ca. 40 guldsmede over hele Sjælland for at finde en ny læreplads.

– Anja var ramt hårdt af ulykken, men hun har talent og ressourcer. Vi støttede hende til at afklare nogle valg og konkretisere vejen frem, og så voksede hun i styrke og handling, fortæller Anjas kontaktperson hos Incita, Jesper Stig Christensen.

Opringning fra drømmearbejdspladsen
Der kom mange afslag fra guldsmedene, og Anja var tæt på at miste modet. Netop som hun overvejede en at gi op, blev hun pludselig ringet op af Bodil Binner, som driver en eksklusiv guldsmed butik med eget værksted tæt på Kongens Nytorv.
 
Efter en god samtale blev de enige om at starte med den 3 måneders praktik periode som Anja havde med sig fra Incita. Det gik rigtig godt og førte til en læreplads og pluselig havde Anja muligheden for at færdiggøre sin uddannelse med svendeprøve, kunne følge holdkammeraterne på skolen, og havde fået en ny god mester.
Bodil Binner betjener en eksklusiv kundekreds, og opgaverne på værkstedet omfatter mange ambitiøse og unikke designopgaver. I dag sidder Anja hos Bodil Binner og filer, lodder, banker, legerer guld, sliber og polerer. Valser og trækker tråd til ørenringe, halskæder, ringe, vedhæng og armbånd. Hun hjælper med at rådgive kunderne og har et rigtig godt samarbejde med hendes nye arbejdsgiver.

- Jeg lære at lave smykker i Bodil Binners design og jeg er bare så glad for at sidde med håndværket igen. Der er ikke noget som at sidde med et færdigt smykke, som jeg har lavet helt fra bunden, det gør mig
varm indeni, siger Anja.

Jeg føler jeg flyver

Efter ulykken er Anja nødt til at tage mere hensyn til sig selv. Hun planlægger sin uge, så der ikke er for mange arrangementer og aftaler, sørger for at få regelmæssig søvn. Hun træner 2 - 3 gang om ugen, og går jævnligt til en god behandler. Det hænger sammen.

- Det er helt utroligt at komme tilbage igen efter alt hvad jeg har været igennem. Jeg føler jeg flyver, og en gang imellem må jeg knibe mig i armen, for at være sikker på det ikke bare er en drøm, siger Anja.
 
 
Anja viser guldringe frem